csütörtök, szeptember 10, 2009

Század gyülés

Nyomtatható verzió Továbbküldés e-mailben

Radar Alapítvány

2005.12.14.

A Radar Alapítványt 1995-ben hoztuk létre a második rádiótechnikai zászlóalj bázisán.
Az volt a célja, hogy a 2. rádiótechnikai zászlóaljnál szolgálatot teljesítő tisztek, tiszthelyettesek, közalkalmazottak és volt sorkatonák szociális védelmet kapjanak az esetleges olyan tragédiáknál, ahol szükség van minden segítségre.
Létrehozásának idején még működött az egész zászlóalj, amelynek összetétele akkor az alábbi volt:

    Parancsnokság - Taszár
    Hadműveleti század - Taszár
    1. század - Juta
    2. század - Homokszentgyörgy
    4. század - Sormás
    9. század - Egerág

Ekkor a zászlóalj létszáma megközelítette az 1700 főt. Területileg szinte az egész Dél-Dunántúlon díszlokált. A tisztek, tiszthelyettesek, polgári alkalmazottak és a volt legénységi állomány adta össze azt az összeget, amellyel az alapítványt létrehoztuk.

Alapítvány kuratóriuma:
    A kuratórium elnöke: Tóth György nyugállományú ezredes
    Titkár: Vörös László volt sorkatona
    Tagok: Veres László nyugállományú alezredes, Kiss Lajosné volt közalkalmazott, Rábai Gyula nyugállományú őrnagy, Márkus József nyugállományú őrnagy, Hermán Magdolna nyugállományú főtörzsőrmester, Pál Endre volt sorkatona, dr. Ács András volt sorkatona
Az alapítvány célja:
    A Magyar Honvédség volt 2. rádiótechnikai zászlóalja és alárendelt századai – az alapító okirat további részében: zászlóalj – személyi állományának javára jótékonysági alap létrehozása a szolgálati eredetű okból súlyosan hátrányos helyzetbe került hivatásos, továbbszolgáló sorkatonák és közalkalmazottak (indokolt esetben azok hozzátartozói) támogatására.

    Az alapítvány célja ezen kívül a volt zászlóalj katonai és nyugdíjasközösségének fejlesztése, a rádiótechnikai fegyvernem hagyományainak ápolása.

    A fentiekből következően az alapítvány konkrét célja, és feladatai:
      Szolgálati vagy egyéb okból, avagy balesetből súlyosan hátrányos helyzetbe került aktív és nyugdíjas tisztek, tiszthelyettesek, sorkatonák, volt sorkatonák és közalkalmazottak megsegítése.

      Elhunyt tisztek, tiszthelyettesek, sorkatonák, volt sorkatonák és közalkalmazottak házastársának, gyermekeinek megsegítése.

      A rádiótechnikai fegyvernem, ezen belül a volt zászlóalj dokumentumainak, tárgyi, képi anyagainak felkutatása, rendszerezése (esetleg történetének megírása) és hagyományainak ápolása.

      A volt zászlóalj halottai emlékének ápolása, katonai sírok szükség szerinti gondozása.

      A volt zászlóalj nyugdíjasai kapcsolatainak erősítése, közös rendezvények tartása.

      További együttműködés keresése és erősítése minden olyan katonai és polgári szervezettel és intézménnyel, amelyek az alapítvány céljaival egyetértenek, és támogatják azokat.

      Az alapítvány ezeknek szellemében minden évben megrendezi a nyugdíjas-találkozót a tiszti, tiszthelyettesi és polgári állománynak. Minden évben sor kerül az egykori sorkatonák találkozójára (az országban egyedülálló módon).
Az alapítvány könyvet adott ki: Kopjafát állítottunk Bay Zoltán professzor és a 2. zászlóaljnál szolgálatot teljesített és később elhunyt tisztek, tiszthelyettesek, közalkalmazottak és a volt sorkatonák emlékének ápolására.

A taszári bázison létrehozott, múzeumban feldolgoztuk a zászlóalj történetét, képekkel és dokumentumokkal állítottunk emléket annak a munkának, amelyet a zászlóalj 1952 és 1999 között végzett. Az alapítvány munkáját nagyban támogatja a veszprémi 54. légtérellenőrző ezred és ennek jutai 12. radarszázada.

Az alapítvány várja, a közzététel után, hogy azok a katonák, akik az alakulatnál teljesítettek szolgálatot jelentkezzenek, ha részt akarnak venni a fenti célok megvalósításában.

Rendezvények:
    Az alakulatnál sorkatonai szolgálatot teljesített sorkatonák találkozója, Tiszti, tiszthelyettesi, közalkalmazotti nyugdíjas találkozó,

    Tiszti, tiszthelyettesi, közalkalmazotti találkozó 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005.

    Sorkatonai találkozó 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003. 2004, 2005.

    Az alakulat múzeumának elkészítése. 1999. (Taszár, Repülőmúzeum.)

    Kopjafaavatás, Bay Zoltán, és a 2. Rt. Zászlóalj emlékére. 2002.

    Emlékzászló átadás a 12. vezetési, radar század részére. 2003.

    Könyv megjelentetése 1998. Radarok Somogyban, 2005. Radarok a Végeken.

Rendezvényeink várható ideje:
    Volt sorkatonák találkozója, minden év Szeptember- 3. Pénteken 11 óra Juta laktanya.

    Nyugállományú ti., tts., közalkalmazotti találkozó minden év szeptember 3. Péntek 11 óra jutai laktanya.

Kuratórium elnöke: Tóth György nyá. ezredes

Postacím: Tóth György 7400 Kaposvár Honvéd utca 13 III/1.

Telefon: 06 82 319 917

Nincsenek megjegyzések: